19 september 2007

Premiärmiddag

Nu har jag lagat den första riktiga middagen i nya köket! Det blev en helt improviserad pastasås med tomat, mozzarella och vitlök som grundtema, och runt det så byggde jag ihop en sås som kanske inte var någon omedelbar dunderhit, men som helt klart kan göras om med lite variationer och på så sätt bli en riktig höjdare. Som alltid när man improviserar så är måtten ungefärliga. Jag började med såsen när jag slagit på pastavattnet, och när pastan var klar var såsen också det.

Grundpastasås med tomat - tagning 1: (3-4 portioner)
1 vitlöksklyfta, hackad
1 gul lök i halvmånar
5 cm purjolök, i halvmånar
10 champinjoner, i kvartar
1/2 brk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1/2 dl färskost med vitlök
1/2 paprika
1 pkt mozzarella, strimlad
färsk basilika
oregano, timjan
vitlökspeppar
salt, peppar

Fräs vitlök, lök och purjo i olja tills det blir genomskinligt. Salta och tillsätt eventuellt en nypa socker. Tillsätt sedan champinjonerna och krydda med salt, peppar och vitlökspeppar. När de mjuknat, tillsätter du krossade tomater, tomatpure och vitlöksosten, blandar och låter osten smälta ned. Krydda med oregano och timjan och låt puttra ihop. Tillsätt på slutet paprikan, mozzarellan och basilikan och rör om ordentligt; smaka av igen.

Förslag på ändringar till nästa gång:
Puttra in 1/2 dl rött vin tillsammans med svampen för mer arom och färg (det blev lite blekt), och byt ut paprikan mot marinerade soltorkade tomater. Byt ut timjan mot salvia och öka på oreganon. Mer färskost skulle inte förstöra, snarare hjälpa, smaken; och kanske även någon annan sorts tomater - tomato frito med vitlök och basilika redan tillsatt, kanske?

Testpanelen var eniga om att det var ett bra grundrecept i alla fall. Återkommer när det blir aktuellt med en version 2.0.

Inga kommentarer: